Jegyeskurzus volt 2018 Áprilisában

Jegyeskurzus volt 2018 Áprilisában

Jegyeskurzus Veszprémben

Minden eddiginél nagyobb létszámban, 34 jegyespár részvételével zajlott Veszprémben az Érsekség Családpasztorációs Irodájának szervezésében az idei második központi jegyeskurzus 2018. április 27-28. között. Az eddigi helyszínek a magas létszám miatt szűknek bizonyultak, így most a programnak a Padányi Katolikus Iskola adott helyet.

A kurzus céljai között szerepelt, hogy bemutassák a pároknak, hogyan teremthetik meg keresztény életközösségüket, hogyan készüljenek a sikeres házasságra és a gyermekvállalásra.

A jegyesek felkészítésében jelentős szerepet vállalt Dr. Márfi Gyula érsek úr. Két előadást tartott számukra, hitünk alapjairól, illetve a keresztény család lényeges elemeiről beszélt a fiataloknak. Többek között az igazi hitvesi szeretet összetevőire, az eroszra, a filiára és az agapéra is felhívta a figyelmüket, és végezetül kérte őket, imádkozzanak jövendő házastársukért és születendő gyermekeikért!

Makó Judit témája a házastársak közötti kommunikáció volt, ennek buktatóit és a megoldási módokat is ismertette a párokkal. Bálint Bánk visszatérő előadója a kurzusoknak, a jegyesek ahogy eddig is, úgy most is figyelemmel hallgatták előadását. Arról beszélt nekik, mennyire meghatározó életünkben a család, ahonnan érkezünk a házasságba, hogyan kell és lehet a különböző szokásokat, életformákat ötvözni a házasságban.

Próder Szabolcs, és felesége Virág a férfi és női különbözőségekről tartott előadást, kiemelték a hűséget, mint a boldog, hosszú házasság egyik alappillérét. Burucs Tamás és Barbara 3 gyermeket nevelő fiatal pedagógus házaspár, előadásuk témája a családalapítás volt. Elmondták, házasságukat milyen alapokra helyezték, beszéltek arról, hogy áldozatot kell vállalni egymásért, a terheket együtt kell hordozni, de van egy ember, a házastársunk, aki segít a nehézségek hordozásában, a bajban, feloldja a magányt, áldozatot vállal pusztán azért, mert szeret. A Gelencsér házaspár a szexualitásról és a családtervezésről beszélt, kiemelték az Egyház által támogatott természetes családtervezés fontosságát.

Nagy Károly atya, a Szent Mihály Bazilika plébánosa a házasság szentségéről és a házasságkötés szertartásáról tartott előadást. A keresztény házasság szentség, amelyben a felek Krisztus lelkületében akarnak házasságot kötni, Istentől pedig segítséget kapnak, hogy házastársi és szülői feladatukat hűen teljesítsék. A házasságkötés egyfajta szerződés, amelyben egy férfi és egy nő felbonthatatlan életszövetséget köt, hogy egymást segítsék, gyermekeknek adjanak életet és azokat felneveljék.

A jegyespárok az előadásokat közösen hallgatták meg, majd kiscsoportokban dolgozták fel. Csoportvezetőik – Albert Dezső és Zsuzsa, Gelencsér Károly és Betti, Köves András és Ágota, Sinka Bálint és Heni – segítették őket ebben. A csoportbeszélgetések jó hangulatban zajlottak, az együtt töltött idő kevésnek bizonyult, többen jelezték, szívesen találkoznának velük a jegyeskurzus után is. A résztvevő párok érdeklődőek voltak, aktívan vettek részt a kurzuson.

Az oktatás befejezéseként a jegyeskurzus résztvevői közösen vettek részt a Szent Mihály Bazilikában szentmisén, ahonnan Nagy Károly atya áldásával indulhattak közös útjukra.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérem, adja meg a helyes számot! *