Imahelyek megáldása (Kolontár)

Új imahelyek megáldása a Veszprémi Főegyházmegyében
gyermekáldásért és az eltávozott magzatgyermekekért


A Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja Dr. Fodor Jánossal, az egyházmegye családreferens papjának vezetésével új imahelyeket alakított ki, ahol a házaspárok gyermekáldásért fohászkodhatnak, illetve emlékezhetnek az eltávozott magzatgyermekekre.
Kolontáron, a Szentkútnál a Szent Anna- napi búcsú ünnepi szentmiséjét Dr. Márfi Gyula érsek úr celebrálta 2016. július 31-én. A szentmise keretében megáldotta a megszépült bő vizű forrást és azt a táblát, amelyen a gyermekáldásért könyörgő ima olvasható. A megszentelt helyen együtt kértük az Élet Urát, hogy ajándékozza meg gyermekkel a családra vágyó meddő házaspárokat. Mert „Isten ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse.”- mondja a zsoltár. Érsek atya hangsúlyozta az imádság fontosságát, erejét. Szűz Mária is sok imádság, böjt gyümölcseként született Szent Anna késői gyermekeként. Az imádság nem idő, hanem szív kérdése. Tanítsuk meg a gyermekeket imádkozni és neveljük őket hittel, szeretettel, mert a nevelés által lehet szívüket formálni, akaratukat erősíteni, érzelmeiket nemesíteni. – mondta.

Bővebben...

Új imahelyek

Kedves Családok!

Nagy örömmel értesítünk benneteket, hogy két új imahelyet hoztunk létre a meg nem született magzatgyermekekért és a gyermektelen családok gyermekáldásáért.
Megáldásukra 2016. július 31-én kerül sor.

Bővebben...

Csoportunk Veszprémben

A veszprémi családpasztoráció

Az egyházon belül a családpasztorációs munka viszonylag rövid múltra tekint vissza. Nagy köszönettel tartozunk II. János Pál pápának, aki teljes szívével és erejével a családok mellé állt.Létrehozta a Család Pápai Tanácsát és megadta azt az óriási szellemiséget, amely nyomán a családok világszerte megszervezhetik magukat és szeretetben gyarapodva meghozhatják az emberiség új tavaszát.

Itt Magyarországon 1994-ben a családok évében indított el egy családpasztorációs mozgalmat Bíró László püspök atya, Blanckenstein Miklós, a Lelkipásztori Intézet igazgatója, és Harrach Péter, aki akkor a Püspöki Kar társadalmi referense volt. Számtalan család törekvése, mozgalmak próbálkozásai korábban is voltak. A családreferensi hálózat megszervezésével új fejezet kezdõdött a magyar családpasztorácó történetében. Bátran kijelenthetjük, hogy ennyire szervezett formában, ennyire közös lelkiséggel a családpasztoráció eddig még nem mûködött Magyarországon.

Nálunk, a Veszprémi Egyházmegyében 1994. az elõkészítõ év volt, melyben Szendi érsek családreferenssé nevezte ki a Szabó és Sötét házaspárt. Azóta Istennek hála egy stabil munkacsoportunk alakúlt ki. Munkánk szerteágazó. A Tevékenységeink menüpontra kattintva megtekinthető, mivel is foglalkozunk.

 

Tevékenységi körünk

 

 


Munkacsoportunk szervezésében rendszeresek egyházmegyénkben az őszi és tavaszi lelkinapok. Ezeken egy-egy előadás, annak kisebb csoportokban történő megbeszélése által szeretnénk támaszt, segítséget adni a család belső értékeinek megtartásához. Találkoznak itt az egyházmegye érdeklődő, ezekre a dolgokra nyitott családjai, átadjuk egymásnak tapasztalatainkat. A gyerekeknek délelőtt az előadáshoz kapcsolódó program van, délután a szülőkkel együtt valamilyen módon a család egységének erősítésén tevékenykednek, pl. közös játék keretében. A résztvevők száma változó, az első rendezvényünkön kb. 40-en voltak, de egy majálisunkon kb. 2000 résztvevő volt.

Nem mindenkinek áll módjában elutazni távolabbra programjainkra, akár mert kicsik a gyerekek, vagy más miatt van akadályoztatva. Ezért az egyházmegye jelentősebb pontjain, ahol nagyobb számban vannak érdeklődő családok, regionális szintű rendezvényeket tartunk. Rendszeresek itt is az adventi időben tartott családtalálkozók, ezek felépítése hasonló az egyházmegyeihez. Több ilyen helyszínünk van, pl. Ajka, Balatonalmádi, Devecser, Tapolca és Veszprém,. Egy-egy helyen kb. 100-200 között változik a résztvevők száma. Ezeken a rendezvényeken több idő, lehetőség van a családokkal való személyes törődésre. A megjelentekkel folyamatos a kapcsolattartás, így újabb közösségek alakultak ki, akik rendszeresen találkoznak.

 


Szeretünk együtt örülni, szórakozni. Pünkösdi időben majálisokat szervezünk, vagy egyházmegyei, vagy regionális szinten, farsangban bált is rendeztünk. Így tovább erősödött a kapcsolat a résztvevőkkel, akikből hamarosan szervezők váltak. Családunk újságunk évente 4 alkalommal jelenik meg. Lelki táplálékul szántuk a családok számára. Ezen kívül beszámoltunk benne rendezvényeinkről, terveinkről, és a gyerekek számára is van egy oldal fenntartva. Minden második nyáron egyházmegyei tábort szervezünk, itt lehetőséget nyújtunk a családok lelki feltöltődésére, a közös szórakozásra, a közbenső években családközösségeink saját táborait támogatjuk

 


Mindezeken túl vannak kezdeményezéseink a házasságra való felkészítésben is. Az általános iskolás korosztálynak családi életre nevelési programokat biztosítunk, a fiataloknak önismeretei tréningeket tartunk. Ezeken kívül a plébániákon történő oktatásokon túl harmadik éve vehetnek részt a házasságra készülő jegyespárok jegyeskurzusokon. A hat alkalom lehetőséget biztosít előadások meghallgatására a kommunikációról, az egyház és a család viszonyáról, a természetes családtervezésről, az anyós-após kérdésről, és még néhány érdekes témáról, valamint az utolsó alkalommal bemutatkoznak a Veszprémben és környékén működő családos mozgalmak, imakörök, lelkiségek. Az előadók maguk is hitüket megélő keresztény házaspárok, akik valamelyik lelkiséghez tartozva egy-egy témában elmerülve alaposabb ismeretekre tettek szert. Előadásaikon gyakran hoznak személyes példát, hiszen így egyrészt hitelesebbé, másrészt könnyebben megérthetővé, személyessé válik mondanivalójuk.

 


Lelki Egészség Szolgálatunk a segítségre szoruló házaspárokat, családokat támogatja gondjaik megoldásában. Szeretet, megbecsülés, kölcsönös elfogadás, és tisztelet. Kiegyensúlyozott házastársi kapcsolat, és békés családi életvitel. Mindezek most veszélyben vannak? A családban adódó kapcsolati problémák megoldása iránti vágy, a segíteni akarás szándéka hozta létre intézményünket. Felkészült szakemberekkel közösen kereshetik a megoldást a hozzánk fordulók!

Bejelentkezés telefonon: +36 20 770 4755, emailen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Szeretnénk egyre több területen megszólítani, segíteni a családokat
- a Mennyei Atya segítségével.

További cikkeink...

Ön itt van: Föoldal Tevékenységünk