A házasság ünnepe 2018.02

A házasság ünnepe 2018.02

Elavult vagy napjainkban is aktuális még a házasság intézménye? Erre a kérdésre is próbált támpontokat adni dr. Márfi Gyula érsek úr annak a mintegy 50 házaspárnak, akik megjelentek a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája által szervezett programon. A Házasság Heti rendezvényekhez sorrendben immár a hetedik éve kapcsolódnak a Házasság Ünnepével.
Idén, 2018-ban a Házasság Hete országos rendezvénysorozat hivatalos megnyitója is Veszprémben volt, a Veszprémi Református Egyházközség Újtemplomában. A veszprémi programsorozat záró rendezvényének, a Házasság Ünnepének, a Gizella étterem adott méltó otthont. Az esten elsőként megszólaló Dr. Fodor János atya, a Főegyházmegye családreferens papja rövid köszöntő után Dr. Márfi Gyula érsek urat kérte föl, hogy köszöntse a megjelent házaspárokat. Ő idézte Magyarország alkotmányát, mely a keresztény hagyományoknak megfelelően rögzíti, hogy Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget. Az ettől az értékrendtől való elhajlások már évezredekkel ezelőtt is léteztek. Egyebek mellett ez okozta Szodoma és Gomorra, valamint részben a Római Birodalom pusztulását is, tehát a mai, modernnek mondott, egy életszakaszig tartó, rövid párkapcsolatok nem új keletűek. A gyermekek szempontjából is a legmegfelelőbb és minden szempontból a leghelyesebb a klasszikus párkapcsolat, vagyis az életen át tartó házasság. Elmondta, hogy a Ferenc pápánál tett ad limina látogatáson is említést tettek arról, Magyarországon örvendetes módon újra emelkedik a házasságkötések száma, ezzel párhuzamosan pedig a termékenységi ráta is emelkedésnek indult. Ezt követően a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tartalmas, néhol humoros előadása következett versekkel, énekekkel, székely népköltéssel, házasságról szóló irodalmi részletekkel.
Az est része volt a Rendhagyó Randevúk internetes programsorozat nyereményeinek kisorsolása. Az országban már több helyen elvégezhető, Szegedről indult kapcsolatépítő programot második alkalommal szervezte meg Veszprémben a Tátrai házaspár Rendhagyó Randevúk néven. Elmondták, hogy a mostani alkalommal is méltó módon ünnepeljük a házasságot és felhívjuk a világ figyelmét a házasság fontosságára. Az idei évben is január 1. és február 5. között lehetett megoldani a feladatokat. Tavaly 25, idén viszont már 37 pár fejezte be a játékot, mely év közben is bárki számára elérhető (www.rendhagyorandevuk.hu ). A házastársaknak együtt teljesíthető feladatok az egymás iránti személyes kötődést tudják elmélyíteni és játékos módon segítik felfrissíteni a kapcsolatukat. A programsorozat állomásait teljesítő házaspárok mindegyike oklevelet, valamint különböző, értékes ajándékot kapott a szponzorok jóvoltából.
Ezután következett a kerek évfordulós párok köszöntése. Egytől ötven éves házassági évfordulós párokig több generáció is található volt a megjelentek közt. Márfi érsek úr köszöntötte őket, majd megáldotta a jelenlévő házaspárokat.
A program végén a szervezők felhívták a figyelmet a következő család- és kapcsolatépítő rendezvényre, a 2018. március 3-án szombat délelőtt tartandó nagyböjti családos lelki napra, melynek ismét a veszprémi Padányi Bíró Márton Katolikus Iskola szolgál helyszínül.

Szabó Balázs

FÉNYKÉPEK ITT!

HANGANYAG ITT!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérem, adja meg a helyes számot! *